heliza helmi launching

HELIZA HELMI RILIS ALBUM “JOM ZIKIR, DOA, SOLAT, SELAWAT”

Heliza Helmi artis cantik asal Kuala Terengganu Malaysia

 

Heliza helmi merupakan artis cantik dan berbakat yang berasal dari malaysia. Penasaran gak dengan perempuan manis dan imut ini??. Simak aja Nur Heliza binti Helmi atau yang lebih dikenal sebagai Heliza helmi adalah penyanyi dan aktris yang berasal dari Malaysia, yang lahir di Kuala Terengganu, Malaysia 3 Februari 1986. Putri dari pasangan Helmi bin Haji Mohd Hasbi (Bapak) dan Latifah binti Muhammad (Ibu). Heliza menempuh pendidikan pada Sekolah Tadika Yayasan Islam Kuala Terengganu, lalu pada Sekolah Rendah Sultan Sulaiman 1, Kuala Terengganu. Teacher Methodist Girls School, Taiping Perak, Pada tahun 2000-2003 ia masuk di SM Convent St. Ursula dan tahun2004-2005 di Labuan Matriculation College. Akhirnya tahun 2005- 2010, Ia menempuh pendidikan di Degree Education in Science (Biology & Chemistry) of Universiti Malaysia Sabah.


Awal karir Heliza helmi di dunia nasyid

Awal berkarier Heliza helmi di dunia hiburan adalah dengan berbekalkan pengalaman dan bakat menyanyi, menari dan mendeklamasi sajak, ia memberanikan diri untuk mengikuti audisi Akademi Fantasia season ke-5. Nasib mujur menghampirinya, suara indah dan merdunya, membawa ia terpilih menjadi salah satu dari 16 finalis Akademi Fantasia, dan akhirnya, ia keluar sebagai finalis peringkat keempat, pada 19 Mei 2007.


Kemudian pada tahun 2009, Heliza berperan dalam Filem Syurga Cinta,  yang diterbitkan oleh  MIG Production. Pada tahun yang sama, heliza juga terlibat dalam Drama yang berjudul Doa Ibu dan tahun 2012, ia bermain dalam drama berjudul Warkah Cinta, serta  FTV (telemovie) yang berjudul  Cinta Kun Fayakun.

Heliza termasuk artis pendatang baru
Walaupun Heliza termasuk artis pendatang baru, namun dengan kemampuan dan bakatnya, ia berhasil menjadi nominasi dalam berbagai ajang, yaitu tahun 2007 Anugerah Bintang Popular Berita Harian ke-21, ia menjadi nominasi sebagai Artis Baru Wanita Popular, tahun 2008 Anugerah Juara Lagu ke-23 sebagai Calon Akhir kategori Etnik Kreatif “(Doa Dalam Lagu dengan Mawi)”, tahun 2009, pada ajang  Festival Filem Malaysia ke-22, menjadi nominasi Pelakon Harapan Wanita untuk Film Syurga Cinta) dan sebagai Pelakon Wanita Terbaik (Syurga Cinta), tahun 2011 Anugerah Pilihan Pembaca Media Hiburan sebagai nominasi Anugerah Kulit Cantik Wanita dan tahun 2012 Anugerah Bintang Popular Berita Harian, menjadi nominasi Artis Wanita Stailo dan Artis Berpengaruh di Laman Media Sosial. 

LINK KE KEDAI DIGITAL DAN STREAMING PLATFORM PILIHAN ANDA – https://backl.ink/571585

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email